مربا و دستگاه هاي مورد نياز

طرز تهيه مرباي صنعتي و دستگاههاي مورد نياز آن(خط توليد مربا):

مربا از پختن میوه با شکر به دست می‌آید. این محصول معمولاً در ظرف دربسته نگهداری می‌شود

و برای مدت زمان طولانی سالم باقی می‌ماند. از پکتین طبیعی یا مصنوعی و عسل هم می‌توان

به عنوان افزودنی استفاده کرد.

مربّا دارای انواع زیر است:

  • ژله بدون گوشت میوه و کاملاً صاف شده‌ است.
  • کمپوت از اجزای درشت میوه درست می‌شود.
  • مارمالاد از میوه و پوست له شده درست می‌شود.

خط توليد مربا

فرآیندهای مختلف در خط توليد مربا:

۱- آماده سازی اولیه: 

این مرحله شامل جداسازی- شست و شو- پوست گیری- هسته گیر- خرد کردن- خلال کردن

و غیره است که با توجه به نوع محصول به روش های مختلف دستی یا مکانیکی انجام می شود.

۲- ساخت شربت: 

می توان شکر را مستقیما به داخل دیگ پخت میوه اضافه کرد اما بهتر است

در مخزن دیگری شکر را در آب حل کرده  پس از صاف کردن شربت به وسیله ی صافی

آن را به دیگ پخت اضافه کرد. در بعضی موارد نصف شکر را در آب حل می کنند و

به محصول در دیگ پخت اضافه می کنند و بعداز اتمام پخت بقیه شکر را اضافه می کنند تا به غلظت نهایی برسد.

۳- پخت محصول:

الف) پخت در دیگ های روباز:

پخت در دیگ های روباز یک فرآیند سنتی محسوب می شود

در فرآیند پخت دمای محصول در حدود ۱۰۰ الی ۱۰۵ درجه می رسد و باعث ایجاد طعم و رنگ مخصوص می شود

برای این کار از دیگ های استیل روباز از جنس استیل ضد زنگ استفاده می شود که دو جداره بوده و

بین دو جدار آن ها بخار یا آب داغ به عنوان محیط گرم کننده یا در مرحله خنک شدن محصول آب سرد جریان دارد.

ب) پخت تحت خلا:

در فرآیند تحت خلا جوشاندن در دمای ۵۰-۶۰ درجه و خلا ۵۴۰ الی ۶۴۰ میلی متر جیوه انجام می شود

در این روش میزان کاراملیزاسیون کاهش یافته تغییر طعم کمتر محسوس می شود

و از سوی دیگر رنگ محصول به خصوص در میوه هایی که نسبت به تغییر رنگ حساس هستند بهتر حفظ می شود.

۴-پر کردن:

پر کردن و در پوش گذاری برای تمام روش ها یکسان است و با استفاده از ماشین های

پرکن پیستون گردان و یا بصورت دستی انجام می گیرد. برای پر کردن از ظروف شیشه ای استفاده شده

این شیشه ها با سرعتی ثابت به دستگاه وارد شده در آنجا پر می شود.

سیلندر های پر کن طی هر بار گردش دوباه پر می شوند.

۵- دربندی: 

در پوش گذاری و دربندی به صورت دستی یا توسط دستگاه های دربندی خلا بخار انجام می گیرد.

۶- پاستوریزاسیون:

برای پایداری مربا از لحاظ میکروبی باید مقدار ماده خشک قابل حل آن حداقل ۷۰% شود در مرباهایی

که این مقدار کمتر است برای نگهداری محصول باید از فرآیند پاستوریزاسیون  استفاده کرد اگر دمای پر کن

نیز از ۱۸۵ درجه فارنهایت کمتر باشد عمل پاستوریزاسیون  ضروری است برای مربا از دمای ۱۹۵ درجه فارنهایت

استفاده می شود به طوری که دمای مرکز بسته باید به ۱۸۵ درجه فارنهایت برسد.

۷- خنک کردن :

برای خنک کردن شیشه های مربا از افشان های اب با دمای ۶۰ درجه استفاده می شود تا از وارد آمدن شوک

حرارتی و شکسته شیشه ها اجتناب شود در مرحله ای دیگر خنک کردن با آب  20درجه انجام می گیرد.

۸- بسته بندی:

شیشه های مربا پس از بیرون آمدن از دستگاه سردکن برای حذف رطوبت از میان جریان هوای گرم عبور کرده و

وارد ایستگاه بازرسی چشمی می شوند برچسب زنی ، کارتن گذاری و شرینگ مراحل واپسین

مربا سازی در کارخانه تولید مربا هستند.

خط توليد مربا

دستگاه و تجهیزات لازم خط توليد مربا :

تولید کنندگان با توجه به نیاز  مشتریان و نوع محصول ممکن است در زمینه ی ماشین الات خط تولید

که مورد استفاده قرار می گیرد با یکدیگر تفاوت داشته باشند

اما در حالت کلی شامل موارد زير می باشد.

 دیگ پخت و دستگاه رنده(پوست گير):

براي تهيه مربا ابتدا ميوه مورد نظر بعد از آماده سازي مراحلي مانند: سورتينگ،شست و شوي ميوه ،

پوست گيري ميوه ، هسته گيري ، خرد كردن و … مي گذراند.

خط توليد مربا/پاتيل گردان

ديگ پخت فراز صنعت براي مخلوط كردن مواد غذايي و پخت اوليه محصول به وسيله بخار يا آب داغ طراحي شده است.

  • ظرفيت ديگ ۳۰۰ الي ۸۰۰ كيلوگرم است.
  • داراي مخزن ثابت و متحرك.
  • داراي جاكت پخت، پخت دو جداره يا سه جداره بسته به نوع عملكرد مورد نياز خط توليد.

 پوست گیر:پوست گير

اين دستگاه براي پوست گرفتن ميوه هايي مانند هويج در صنعت مربا سازي قابل استفاده است

شیشه شور بخار و خشک کن شیشه

قبل از مرحله پركن ،ظروف نياز به شست و شو دارند كه دستگاه ،جهت شستشوی شیشه و ظروف جار بكار

خط توليد مربا/خشك كن شيشه

 

می رود .دستگاه شستشوی بطری ،در کارخانجات تولید خیارشور ، ترشیجات، سس و مربا کاربرد فراوان دارد.

دستگاه پرکن خط توليد مربا ( پركن خطي مواد غذايي):

دستگاه پركن خطي مواد غذايي فراز صنعت پركن ۸ نازل (تعداد نازل ها قابل تغيير) يا ۴ نازل اتومات مي باشد. طراحي شده براي

پركردن مايعات غليظ مانند:انواع سس،مربا،عسل،كشك،ترشيجات،كرم و …
در ظروف شيشه اي در اشكال متفاوت.

خط توليد مربا/پركن مواد غذايي

  • داراي يك مخزن ۱۸۰ ليتري دو جداره براي ثابت نگه داشتن دماي محيط.
  • تنظيم حجم تزريق دستگاه از ۲۵۰ گرم تا ۱ كيلوگرم از طريق صفحه مانيتور
  • استفاده از ۸ سيلندر براي پركردن، به دقت ۵± گرم و داراي ۸ هد دربند پنوماتيك.
  • داراي كنترل سطح اتومات.
  • اسكلت دستگاه تمام استيل و بدنه دستگاه استيل ۳۰۴ استفاده شده است.
  • امكان تغيير تعداد نازل ها بسته به نياز مشتري.

 دستگاه لیبل زن و غلاف زن :خط توليد مربا/ليبل اتومات

جهت برچسب زدن محصول نياز به دستگاه ليبل زن است.

ليبل زن فراز صنعت شامل : دستگاه ليبل زن دو طرفه و ليبل يكطرفه مي باشد. جهت غلاف زدن دور درب شيشه

غلاف زن اتومات فراز صنعت موجود مي باشد،غلاف زن دستگاه به دلیل سبک ساختاری، میتواند در صنایع مختلفی

در بخش بسته‌بندی کاربرد داشته باشد.خط توليد مربا/غلاف زن
لیبل شرینگ دستگاهی است برای چسباندن لیبل‌ها و برچسب ها به بدنه بطری توسط گرما.

 شیرینگ پک :

جهت بسته بندي محصول در صنايع غذايي ،دستگاه پركاربرد دستگاه شيرينگ مي باشد.

شیرینگ به نوعی بسته بندی اطلاق می شود که پوششی از جنس پلاستیک نازک و شفاف به نام نایلون

دور کالا کشیده می شود تا ضمن بسته بندی و نگهداری چند محصول در کنار هم ،آن را هم از موادی چون

اب و گرد و خاک محافظت کند. برخي از مشخصات دستگاه شيرينگ تمام اتومات شامل:

خط توليد مربا/شيرينگ اتومات

  • دستگاه ازفولاد ۲ميلي متر با رنگ الكترواستاتيك مقاوم در برابر
    دماي بالا و زنگ زدگي ساخته شده است.
  • دستگاه داراي دو قسمت رديف كن اتوماتيك و تونل حرارتي مي باشدكه
    داراي سيستم عملياتي كاملا اتوماتيك و مجهز به كنترل الكترونيكي PLC
    و صفحه نمايشگر لمسي مي باشد.
  • ظرفيت توليد ۶۰۰ بسته در ساعت
  • قابليت تنظيم سريع و آسان دستگاه براي بطري هاي متفاوت.
  • قابل اتصال به انواع ریلهای زمینی / نوار نقاله.

فيلم دستگاه پركن مربا:

خط كامل تهيه رب با دستگاه پركن ۸ نازل:

فيلم دستگاه شيرينگ پك تمام اتومات:

فيلم دستگاه ليبل زن اتومات: